Ove Jönsson Arboga
Ove Jönsson Arboga. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio

Mer personal på Pilfinksgården i Västerås

1:12 min

Västerås stad har tillfälligt höjt nattbemanningen på Pilfinksgården i Västerås. Ove Jönsson vars 88-åriga mamma avled efter flera fall är försiktigt optimistisk.

Lotta Tronét verksamhetschef Vård och omsorg säger att man i väntan på politikernas beslut om hållbara åtgärder utifrån IVO:s beslut ökat grundbemanningen nattetid på Pilfinksgårdens demensboende.

– Det är svårt att ha en åsikt innan man vet vilka resurser det blir. Men det blir i alla fall mer än vad det har varit tidigare, säger Ove Jönsson vars mamma Alli, 2014 föll 10 gånger på Pilfinksgården och som efter det sista fallet blåslagen och medtagen avled i juli samma år.

Det var efter att Ove Jönsson vänt sig till medicinskt ansvarige sjuksköterska och IVO, som myndigheten inledde en granskning av boendet.

IVO har nu bland annat krävt bättre nattbemanning. 19 september fattar styrelsen för vård och omsorg i Västerås beslut om långsiktiga åtgärder för att möta Inspektionen för vård och omsorgs krav på bättre nattbemanning.

Ove Jönsson som redan 2014 krävde åtgärder av Västerås stad, tycker att det är viktigt att ställa krav.

– Är det ingen som bråkar så är det andra som styr, säger han.

20 september ska styrelsen för Vård och omsorg i Västerås svara IVO om vilka åtgärder man vidtagit på Pilfinksgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".