Anders Edholm står framför en vägg där det står Nya Moderaterna
Moderaternas partisekreterare Anders Edholm meddelar att en ny partiledare ska väljas vid en extra partistämma. Foto: Henrik Montgomery/TT

Partisekreteraren: Moderaternas extrastämma kan hållas tidigare

1:14 min

Det kommer att bli en extrastämma för att hitta en ny partiledare för Moderaterna. Men när den ska hållas är inte bestämt, enligt partisekreteraren Anders Edholm från Västerås.

Partistyrelsen beslutade idag att en extrastämma ska hållas. Det blir upp till partiets arbetsutskott att bestämma när.

– Jag tycker förstås att det är tråkigt att vi har hamnat i den situation som vi har gjort. Men Moderaterna är ett stort parti och det finns olika åsikter, både om personfrågor och om politiska frågor, säger Moderaternas partisekreterare Anders Edholm.

– Det viktiga för mig nu är att vi går framåt, att valberedningen gör sitt arbete gediget och når fram till ett förslag på en kandidat som alla kan ställa sig bakom, fortsätter han.

Anders Edholm tar emot journalisterna vid samma bord som Anna Kinberg Batra stod vid några timmar tidigare när hon meddelade sin avgång på fredagsmorgonen.

Sedan dess har partistyrelsen sammanträtt och beslutat att det ska bli en extrastämma som ska hantera en fråga: val av ny partiledare.

Den övriga partistyrelsen sitter alltså kvar. Stämman kan hållas före den ordinarie stämman i oktober, under stämman eller efter. Det återstår att fatta beslut om.

Anders Edholm föredrar en så snabb process som möjligt.

– Men att det här går till på ett sätt så att alla våra 22 länsförbund får nominera och säga sitt, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".