Hund blir behandlad av veterinär
Djuren kan få vänta på att få hjälp av veterinär. Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Svårt att få tid hos veterinärer i Västerås

1:58 min

Det har blivit allt svårare att boka in en tid hos Västerås veterinärer. Problemet finns inte bara här lokalt, utan i hela Europa.

– Det har alltid varit högt tryck på somrarna, men den stora skillnaden är att vi inte längre klarar att bemanna upp, det är brist både på veterinärer och djursjukskötare, säger Eva Lund som är klinikchef på Evidensia Djurkliniken Västerås.

Enligt Thomas Svensson, biträdande chef på Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket är detta en trend i Europa, men i Sverige handlar det inte om en egentlig avsaknad av veterinärer.

– Vi har aldrig haft så många legitimerade veterinärer i Sverige som idag. Men de är inte tillgängliga på arbetsmarknaden.

Var är de då?

– Vi vet faktiskt inte.

Vem ska göra vad?

– Jag vet inte. En möjlig orsak skulle kunna vara individens förändrade syn på arbete och i sådana fall kan inte den enskilde arbetsgivaren hållas ansvarig, det måste upp på departementsnivå eller något. jag kan inte överblicka det, säger Thomas Svensson vid Distriktsveterinärerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".