varg
1 av 2
Foto: Jonas Ekströmer/ TT (arkiv)
Gun-Marie Persson, rektor på Malmaskolan i Kolsva.
2 av 2
Gun-Marie Persson, rektor på Malmaskolan i Kolsva. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio

Varg sågs på skolgård i Kolsva

3:51 min

I förmiddags gick en varg över skolgården vid Malmaskolan i Kolsva. Det kan vara samma varg som även tidigare i sommar rört sig i Kolsva.

I fredags i förra veckan sade Länsstyrelsen Västmanland ja till fortsatt skyddsjakt på en varg i Kolsva i Köpings kommun som under sommaren uppträtt oskyggt och närmat sig människor.

Det kan alltså röra sig om samma varg som nu varit synlig på Malmaskolan.

– Det kom en varg uppifrån parkområdet vid vår skola och gick över skolgården. Sedan gick den ner mot lågstadiet och passerade huset där, säger Gun-Marie Persson som är rektor på Malmaskolan.

– De små eleverna var ute på rast och vargen sprang bara några meter från dem när den passerade.

Skolan ringde länsstyrelsen som i sin tur kontaktade polisen som kom till skolan, berättar rektorn.

– Vi är i full gång och tittar på hur vi ska hantera det här.

Ni skriver på er Facebook-sida att det var barn som skrämde bort vargen?

– Ja, det var tre högstadieelever som jagade iväg vargen, säger Gun-Marie Persson.

Är ni helt säkra på att det är en varg och ingen hund?

– Vi är säkra på att det är en varg. I och med att det var så många som såg den, och de har sett bilder på vargen så de vet hur den ser ut. Den var ju så nära, så det är ingen tvekan, säger Gun-Marie Persson.

Rektorn berättar att en varg gick förbi skolan även i fredags. Då sågs den av vaktmästarna. Den verkar ha sitt stråk här och passerar ganska ofta, säger Gun-Marie Persson.

– Vi tar det här på fullaste allvar. Vi har förstärkt när eleverna är ute på raster så att fler vuxna är ute med barnen. Imorgon ska vi informera dem som går på högstadiet också om det här. Jag och kontaktlärarna kommer att gå runt och prata om det som har hänt.

Enligt Köpings kommuns hemsida kommer polisen fortsätta att finnas i området. Undervisningen i skolorna ska pågå som vanligt. 

Ingen på skolan har kommit till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".