Fästing. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
1 av 3
Fästing. Foto: Katarina Hedström/SR Gotland
Smittskyddsläkare Jan Smedjegård
2 av 3
Smittskyddsläkare Jan Smedjegård i Västmanland. Foto: Kristin Axinge Jaslin/Sveriges Radio.
TBE
3 av 3
Anna Kretz och hennes pappa Johan gör en high five. Sedan hon smittades av TBE, sommaren 2015, är vänster arm och huvudet i princip allt 13-åriga Anna kan röra på av egen kraft. Förutom förlamning har hon även tappat förmågan att prata. Foto: Peter Jaslin/Sveriges Radio

TBE ökar - men inte i Västmanland

2:11 min

TBE-fallen i Sverige blir fler, men i länet har färre fall rapporterats hittills. Den torra sommaren har nog spelat in, tror smittskyddsläkaren Jan Smedjegård.

TBE är en hjärninflammation som fästingar kan bära på. TBE-viruset finns bland annat hos gnagare som själva inte blir sjuka men överför sjukdomen till människor via fästingarna.

I landet som helhet tyder mycket på att det kommer att bli ett rekordår när det gäller anmälda TBE-fall. Men i Västmanland har hittills bara två fall rapporterats och utifrån statistik från tidigare år lär det bli färre än tio fall totalt i länet när året summeras, en minskning jämfört med de senaste åren.

– Det kan alltid handla om lokala variationer. Tendensen över tid är ändå att det ökar även här i Västmanland, säger Jan Smedjegård.

Under 2015, rekordåret hittills för Västmanland, rapporterades 15 fall av TBE i länet och ett av dessa var Anna Kretz, en idag 13-årig flicka från Västerås som har drabbats extremt hårt. Hon är sedan dess helt förlamad och oförmögen att prata. Att sia om vilka förmågor hon eventuellt kommer att kunna återfå är svårt, säger pappa Johan Kretz.

– På kort sikt kommer det nog inte att hända så mycket. Men hon är bara 13 år och forskningen går framåt, säger han.

TBE-fall i länet

2010: 6 (2)

2011: 4 (4)

2012: 5 (4)

2013: 11 (6)

2014: 4 (2)

2015: 15 (6)

2016: 13 (7)

2017: - (2)

Siffrorna inom parantes avser t o m augusti månad respektive år.

Tecken på TBE-smitta

TBE (Tick-borne Encephalitis, fästingburen hjärninflammation) sprids via fästingar till människor från gnagare i första hand.

De första tecknen på smittan är vaga med allmänna besvär som huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber. De flesta blir av med dessa symptom inom en vecka och är sedan helt återställda, ofta utan att man var TBE-smittad.

Ungefär en procent av alla smittade, runt 150–250 fall per år, får påverkan på nervsystemet. Det kan leda till hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk och emellanåt kramper samt förlamningar. Majoriteten av dessa blir helt återställda men ungefär en tredjedel får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa får bestående förlamningar även om det är sällan förekommande. Dödsfall är ytterst ovanligt.

TBE kan inte behandlas, bara besvären man drabbas av. Däremot kan man vaccinera sig mot TBE.

Har man en gång haft TBE är man immun resten av livet.

TBE förekommer i södra Sverige, främst i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt runt Mälaren.

Källa: Folkhälsmyndigheten samt 1177.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".