Vargen i Kolsva
Bilden tagen av Sören Lundberg vid Solmyra Udde norr om Kolsva. Foto: Sören Lundberg

Viltekolog: Ganska vanligt med oskygga vargar

1:03 min

Under tisdagen syntes en varg på skolgården på Malmaskolan i Kolsva medan eleverna var ute på rast. Vargen, som verkade oskygg, är troligen en oerfaren ungvarg, säger viltekologen Olof Liberg.

Det var vid halv tio som vargen gick över skolgården trots att de yngsta eleverna var ute på skolgården och lekte, bara några meter bort.

Det här är förmodligen samma varg som det redan är skyddsjakt på, eftersom den visar ett alldeles för oskyggt beteende.

Vaktmästarna såg vargen i fredags också. Och nu lyckades alltså tre högstadieelever jaga bort den. Skolorna i Kolsva har nu ökat närvaron av vuxna på rasterna.

– Det här är obehagligt, sa rektorn Gun-Marie Persson.

Viltekologen Olof Liberg, som är en av Sveriges främsta experter på varg, tror att det här är en ung, oerfaren varg som inte förstår bättre.

– Det är ganska vanligt med oskygga vargar så här års när många ungvargar blivit könsmogna och lämnat sina föräldrar. Det är med rätta att det är skyddsjakt på vargen då det finns en risk att oskygga vargar vänjer sig vid folk och spärren att attackera kan då också försvinna, säger Olof Liberg, som ändå menar att risken är väldigt liten att en attack kan ske.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".