Josiane och Kent, asylsökande från Burundi.
Josiane och Kent, asylsökande från Burundi. Foto: Anna Mi Skoog /Sveriges Radio

FN-organ kan stoppa utvisning till Burundi

2:03 min

Josiane och hennes son Kent från Burundi hotas av utvisning till hemlandet - trots att tillståndet i landet förvärrats det senaste året. Nu hoppas Josiane att det FN-organ som tagit sig an fallet ska kunna stoppa utvisningen.

– Nu har jag hopp, för jag tror att de kommer att titta på fallet igen, säger Josiane, som bor i Norberg med tioårige sonen Kent.

Josiane och Kent fick avslag på sin asylansökan i maj. Men bara fem dagar efter beslutet kom ett nytt rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om ett förvärrat säkerhetsläge i hemlandet Burundi det senaste året. 

Josiane tillhör folkgruppen tutsier, hennes bror är journalist och hennes man, som nu är försvunnen, ansågs som oppositionell i hemlandet, berättar hon. 

I det nya rättsliga ställningstagandet från Migrationsverket kan man utläsa att, om en asylsökande från Burundi är kvinna, tutsier, nära släkting till en journalist eller oppositionell, så ska denne som regel bedömas som flykting.

Ärendet överklagades till Migrationsöverdomstolen men fick inte prövningstillstånd. 

Josiane har nu i stället ansökt om verkställighetshinder och vill alltså att Migrationsverket ska stoppa utvisningen. 

Och nu har FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Genève bestämt sig för att granska fallet. I väntan på deras utslag är utvisningen tillfälligt stoppad – en lättnad för Josiane och Kent, men också en ny oviss väntan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".