Sinthu Selvarajah
Sinthu Selvarajah Foto: Privat

Ingen vet hur Sinthu dog – därför läggs utredningen ned

1:07 min

Delar av utredningen i "Fallet Sinthu" läggs nu ned. "Vi är förvånade", säger John Staufer, chefsjurist på Civil Rights Defenders som företräder familjen.

I slutet av 2014 dog den då 28-årige Sinthu Selvarajah i samband med ett polisingripande på en sluten psykiatrisk avdelning i Västerås. Efter det här har det varit ett långt rättsligt efterspel som nu delvis får sitt slut.

Det går nämligen inte att bevisa att det var poliserna som orsakade mannens död, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Därför lägger åklagaren Håkan Roswall ner den delen av förundersökningen som gäller vållande till annans död.

Däremot fortsätter förundersökningen som gäller tjänstefel.

Civil Rights Defenders företräder Sinthus fyra familjemedlemmar
och har begärt ersättning från staten om totalt 2 687 824 kronor för Sinthus död.

– Vi är förvånade, säger John Staufer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Inte heller Daniel Velasco, som är reporter i Ekots grävgrupp och har granskat det här fallet, är överraskad.

– När man jobbar med sådana här fall som journalist har man sett det mesta, så jag är inte förvånad att det lades ner.

– Rättsläkaren har tidigare sagt att det var polisernas ingripande som orakade Sinthus död, men att man inte kan säga vilken av sakerna poliserna gjorde som var avgörande. Trycket mot ryggen var en sak. Man använde också väldigt mycket pepparsprej som hämmade andningen, och det var en av poliserna som höll en plastpåse över Sinthus mun som ytterligare hämmade andningen.

John Staufer, chefsjurist på Civil Rights Defenders är emellertid kritisk mot att åklagaren tycker att polisingripandet i sig var befogat.

– Det är ju också det som vi yrkar vårt skadestånd på. Vi menar ju att polisinsatsen som sådan inte hade behövt göras, säger han.

Man har ännu inte tagit ställning till en eventuell överklagan.

– Vi ska prata med Sinthus anhöriga till att börja med, säger John Staufer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Så hur dog Sinthu Selvarajah?

Det får vi enligt åklagaren aldrig veta. I beslutet framförs flera tänkbara orsaker. Var det Sinthus psykiska tillstånd? Kvävdes han till döds av sina egna kräkningar? Dog han för att polisen använde för mycket pepparspray, eller för att vårdpersonalens återupplivningsförsök var för dåliga? Alla de här orsakerna förs fram som tänkbara anledningar. Åklagaren nämner till och med en lunginflammation i dagens beslut.

Det enda åklagaren egentligen slår fast, är att de grepp som polisen kopplade inte orsakade Sinthu Selvarajahs död.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".