Ellen Vallaste, elev, Risbroskolan
Ellen Vallaste går sista året på Risbroskolan. Foto: Madeleine Rapp/Sveriges Radio

Elever känner sig mer sedda på Risbroskolan i Fagersta

0:58 min

Mer tid till undervisning och mentorer som har mer tid till eleverna. Det är en modell som går hem hos både lärare och elever på Risbroskolan i Fagersta.

På Risbroskolan i Fagersta har man valt att plocka bort mentorsuppgifterna från lärarna och istället anställt särskilda studiepedagoger som får agera mentorer på heltid.

– Mentorerna får mycket mer tid till eleverna och lägger verkligen ner tiden på att förbättra hur vi elever mår, säger Ellen Valleste som går i nian på Risbroskolan.

Att mentorerna avlöser lärarna, som i sin tur får mer tid till undervisning har fått flera positiva effekter enligt skolans rektor Helena Vestman.

– Vi ser att stressnivån har gått ner för lärarna, att de känner sig mer nöjda efter dagen då de hinner med det som de vill. Men vi ser också elever som blir mer sedda och att tid finns att fånga upp dem, säger hon.

Efter att det nya arbetssättet varit så positivt har flera kommuner i Sverige nu varit på studiebesök i på Risbroskolan för att lära sig om sättet de arbetar på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".