Brandbil på utryckning (arkivbild).
Brandbil på utryckning (arkivbild). Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio

Nytt avtal ska ge snabbare hjälp

1:09 min

Ett nytt avtal gör att räddningstjänsten i Surahammar nu kommer att bistå ambulansen vid fler utryckningnar i kommunen.

Surahammars kommun har nu skrivit ett nytt så kallat IVPA-avtal. IVPA står för "I väntan på ambulans" och innebär att även räddningstjänsten åker på vissa larm där någon är sjuk eller skadad, vinsten med det är att räddningstjänsten ofta kan vara på plats snabbare.

Räddningstjänstens uppgift är att skapa trygghet, vid behov påbörja första hjälpen och hålla kontakt med ambulansen som är på väg.

Enligt Surahammars kommun är det nya avtalet mellan kommunen, Mälardalens Brand- och Räddningsförbund och Region Västmanland bättre än tidigare, i och med att det nu täcker alla orter i kommunen.

– Det som man har lyckats få till nu, det är att det blir samma system i hela kommunen och det är ju naturligtvis fantastiskt roligt att kunna presentera det, säger Tobias Nordlander, kommunalråd i Surahammar.

– Tidigare har det varit så att man har haft olika nivåer på vad man har åkt på ifrån stationen i Surahammar och stationen i Virsbo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".