Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
militärövning
1 av 3
Foto: Pontus Lundahl/TT (arkivbild)
Ingela Regnell
2 av 3
Ingela Regnell och ett 50-tal medarbetare på Länsstyrelsen ska öva på höjd beredskap under Aurora 17. Foto: Sandra Fonnisson /Sveriges radio
Stefan Sahlberg
3 av 3
Stefan Sahlberg bataljonsövningsledare för första logistikbataljonen på Trängregementet i Skövde. Foto: Jonas Pettersson Logistikskolan

Så påverkar Aurora 17 Västmanland

1:40 min

Idag startar försvarsmaktens militärövning Aurora 17, fast till Västmanland kommer den först om en vecka.

Aurora 17 är den största övningen sedan 1993 då alla militära krigsförband samt ett 40-tal myndigheter deltar.

Den utspelar sig främst längs delar av ostkusten, Göteborg, Stockholm, Gotland och i Mälardalen. I Västmanland kommer logistikbataljonens förband vara placerad i Sala och Västerås området.

– Vårt uppdrag är att förse de stridande förbanden i Enköping och Arlanda med till exempel drivmedel, transporter, sjukvård och livsmedel. Det kommer bli en intensifierad trafiksituation så ha tålamod i trafiken, säger Stefan Sahlström bataljonsövningsledare för första logistikbataljonen på Trängregementet i Skövde.

Aurora 17 övar i Västmanland mellan den 18 till den 27 september och kommer främst att påverka vägtrafiken. Eftersom förbanden här handhar alla transporter och understödjer de stridande vid frontlinje under övningens förmågeskede.

Samtidigt som Försvarsmakten har även Länsstyrelsen i Västmanland en beredskapsövning.

– Vi ska identifiera de förväntningar som finns samt interna och externa åtgärder i länet. Vi utgår från delar i Aurora scenariot som trafikstörningar eller andra händelser som påverkar länet, berättar Ingela Regnell beredskapsgeneral på Länsstyrelsen Västmanland.

Syftet med Aurora 17 är att stärka försvaret och öka dess operativa förmåga samt att de olika stridsförbanden ska få möjlighet att verka tillsammans.

De som är kritiska till Värdlandsavtalet som Riksdagen antog i maj förra året och NATO menar att Aurora 17 är ett sätt att närma sig militäralliansen.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".