Yngve Lorenz
Yngve Lorenz visar platsen mitt på Åsby gård i Hallstahammar där vargen gick in innan den tog en katt och sedan lämnade gården. Foto: Annika Nordin/Sveriges Radio

Yngve: Här gick vargen rakt in på gården i Åsby

1:44 min

Den närgångna varg som orsakat problem i Kolsva gick förmodligen även in på Yngve Lorenz gård i Åsby i Hallstahammar.

I flera månader har ju en oskygg varg varit närgången och orsakat problem i Kolsva. Skyddsjakten som pågår till i början av oktober har inte gett resultat.

– Jag och en anställd stod och pratade. Plötsligt 30-40 meter från oss uppenbarar sig en varg och vi blev väl lite chockade och började skrika på vargen för att köra iväg den från gårdsplanen för här har han inte att göra. Men han tittade lite lugnt på oss och undrade vad vi höll på med, säger Yngve Lorenz. 

Det här hände en dag för snart två veckor sedan. Vargen tog sedan en katt inne på gården som den åt upp ute på en åker.

Att en varg går in på en gård eller in i tät bebyggelse som skett de senaste månaderna på det här sättet hör inte till vanligheterna här i Västmanland. Länsstyrelsen tror därför att det rör sig om samma varg.

– Det här är mer systematiskt, säger Daniel Mallwitz som är vilthandläggare vid länsstyrelsen.

Är vargar mer närgångna än tidigare år?

– Nej. Det är den här individen som har det här beteendet och det vi ser i alla rapporterna. Vi har identifierat henne med dna, en ung tik från Kölstareviret. Hon kan gå genom stora områden, helt klart. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".