Daniel Sundberg förbereder familjens hus för orkanen Irma.
1 av 2
Daniel Sundberg förbereder familjens hus för orkanen Irma. Foto: Privat och Hector Retamal/TT
Daniel Sundberg
2 av 2
Daniel Sundberg från Västerås oroar sig för Irmas framfart. Foto: Gerben van Es/TT och privat

Daniel från Västerås förbereder sig för Irma

3:34 min

Orkanen Irma närmar sig Florida och där sliter just nu Daniel Sundberg från Västerås med att rädda huset han har flytt till för att ta skydd.

– Man är ju rädd för vad som kommer att hända. Hela dagen igår gick åt till att sätta upp plåtar framför fönstren så att inte fönstren ska gå sönder, berättar Daniel Sundberg som är i Portland, en timme från Fort Lauderdale.

Irma har nedgraderats tidigare än beräknat till en fyra på den femgradiga orkanskalan. Men vindarna kan fortfarande vara livsfarliga. Daniel berättar att han är lite rädd.

– Det var inte det här man planerade på semestern. Nu ska vi sitta inne i tre dagar utan att gå ut. Det känns så där. Men man är glad att man har fått ett boende och inte är ute på gatan, säger Daniel.

Orkanvindarna har avtagit något, enligt det amerikanska orkancentret NHC. Vindstyrkan betecknas dock ännu som livsfarlig av orkancentret.

Ovädrets vindhastighet är 58-69 meter per sekund.

Brock Long, chef för amerikanska katastrofmyndigheten Fema, utfärdar en skarp varning till allmänheten:

– Orkanen Irma fortsätter att vara ett hot som kommer att ödelägga USA, antingen i Florida eller i de andra sydöstra delstaterna. Prognosen är komplex. Alla från Alabama till North Carolina bör följa stormen noga, säger Brock Long vid en pressträff.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".