varg
Vargen på bilden har ingenting med den i Kolsva att göra. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Därför måste du skrämma vargen - innan du får skjuta den

1:02 min

Det kan vara helt i sin ordning att skjuta ihjäl en närgången varg, om andra åtgärder är verkningslösa, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

– Man ska alltid försöka skrämma eller avvärja ett pågående angrepp innan man tar till vapen, säger Hanna Dittrich Söderman.

– Men som en yttersta nödlösning, om inget annat fungerar så får man skjuta rovdjuret, fortsätter hon.

Frågan om när det är legitimerat att ta livet av en varg har aktualiserats i länet den senaste tiden. Det här efter att den närgångna och tämligen oskygga vargen i Kolsva besökt lite väl urbana miljöer. Vargen har dessutom gett sig på boskap. Senast var det Yngve Lorenz i Åsby som blev av med en katt. Huruvida det var Kolsvavargen eller inte, går inte att säga säkert men enligt Länsstyrelsen är det högst troligt att det rör sig om samma varg.

Det här är som den omdebatterade Pargraf 28 blir spelbar. Få lagtexter får väl så många att känna så mycket. 

Paragraf 28 beskriver när det är tillåtet att skjuta ihjäl ett närgånget rovdjur. Vargvärnare menar att den missbrukas av jägare för att ha ihjäl vargar och jägare hänvisar ofta till dess otydliga formuleringar. Efter en ändring i lagen 2013 ska ett dödat rovdjur anmälas till Länsstyrelsen, till skillnad från tidigare då detta skulle anmälas till polisen.

I straffskalan finns fängelse, från sex månader, säger Hanna Dittrich Söderman.

– Så det gäller att hantera det här med noggrannhet, det vill jag verkligen betona.

Men att använda Paragraf 28 för att legitimera eventuella hämndaktioner mot en aggressiv varg. Det är knappast tillåtet, säger Hanna Dittrich Söderman, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

– Har man ett tamdjur som vargen har dödat och det inte finns några andra tamdjur i närheten då kan man inte hävda att det är risk för något ytterligare angrepp.

Det här är Paragraf 28:

Om något av rovdjuren björn, varg, järv eller lo angriper tamdjur eller om det finns skälig anledning att befara ett sådant angrepp, får åtgärder vidtas för att skrämma bort rovdjuret.

Rovdjur som avses i första stycket får dödas av ett tamdjurs ägare eller vårdare för att skydda tamdjuret:

1. när rovdjuret angriper och skadar tamdjuret eller om det är uppenbart att ett sådant angrepp är omedelbart förestående,

2. om det finns skälig anledning att befara ett angrepp på tamdjuret och dödandet sker i omedelbar anslutning till att rovdjuret har angripit och skadat eller dödat tamdjur, eller

3. om rovdjuret befinner sig inom inhägnat område avsett för skötsel av tamdjuret och det finns skälig anledning att befara ett angrepp där.

Rovdjuret får bara dödas när det inte går att skrämma bort rovdjuret eller på något annat lämpligt sätt avbryta eller avvärja angreppet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".