Amirs färdiga resultat upplagt på tallrik.
1 av 5
Det smaskiga slutresultatet, ljummen ärtsallad med varmrökt lax. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Smörbakad spetskål med knaperstekt bacon.
2 av 5
Amirs smörbakad spetskål med knaperstekt bacon. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir Kheirmand.
3 av 5
Radiokocken Amir Kheirmand. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Matlagning på gång med Amir.
4 av 5
Det puttrar för fullt på spisen hos Amir. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Kål med ost.
5 av 5
Kål med ost. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Snabblagad ärtsallad och smörbakade spetskål

1:09 min

Idag lagar vi mat med vår radiokock Amir Kheirmand. Dagens tema är Mat när man precis fått barn och inte har supermycket tid, men ändå vill göra något med lite "wow".

Smörbakad spetskål med knaperstekt bacon

4 portioner

Tid: 25 minuter

 

2 st spetskål, delade i halvor

150 gram smör

2 paket bacon, strimlad

1 näve parmesan

1 näve hasselnötter, rostade och grovhackade

olivolja

salt och peppar

 

Sätt ugnen på 220 grader
Lägg spetskålen på en ugnsform med snittytan upp. Fördela smöret över Spetskålen. Salta och peppra ordentligt. Baka i ugnen 20 minuter tills kålen är mjuk. Strö över osten och gratinera 5 minuter tills gyllenbrun.
Stek baconet knaprigt under tiden.
Ta ut spetskålen. Strö över bacon och Hasselnötter. Ringla över olivolja och servera.

 

Ljummen ärtsallad med varmrökt lax

4 portioner

Tid: 15 minuter

 

500 gram varmrökt lax

1 paket fetaost

2 st frallor, skurna i små bitar

600 gram frysta ärtor

2 stora gula lökar, skalade och strimlade

1 näve pinjenötter, rostade

1 dl majonnäs

1 bunt dill

 

Stek löken i olivolja och smör på medelhög värme i 15 minuter tills den är mjuk och börjar få färg. Använd en stor stekpanna.
Mixa dillstjälkarna med majonnäs till en ljusgrön dressing. Salta och peppra.
Stek brödet knaprigt i smör.
Koka upp ärtorna i lättsaltat vatten ett par minuter. Sila av och häll ärtorna i stekpannan med löken. Vänd runt och lägg upp på ett fat.
Riv över varmrökta laxen, toppa med smulad fetaost, pinjenötter, dill och klicka på dillmajonnäsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".