"Några bilder från min insats som b(r)andvagnsförare."  Foto: Michael Wirén.
Släckningsarbete under den stora skogsbranden 2014. Foto: Michael Wirén.

Efter skogsbranden: Nu möter försäkringsbolagen Stora Enso i rätten

Idag tar Mark- och miljödomstolen upp försäkringsbolagens skadeståndskrav efter den stora skogsbranden i Västmanland för drygt tre år sedan.

Det rättsliga efterspelet har varit omfattande och det som nu tas upp handlar om de sex försäkringsbolag som betalat ut mångmiljonbelopp till sina kunder, de drabbade skogsägarna.

Försäkringsbolagen har i sin tur stämt skogsbolaget Stora Enso på sammanlagt nästan 300 miljoner kronor för sina kostnader.

Mycket av målet kommer att handla om huruvida det går att hitta stöd i Miljöbalken för att hålla Stora Enso som ansvarigt för branden.

Främst handlar det om rätten tycker att så kallad gnistbildning vid markberedning kan liknas vid det som i Miljöbalken kallas "annan liknande störning".

Målet i Mark- och miljödomstolen, som inleds idag i Nacka tingsrätt, kommer att pågå i tre dagar och avslutas på torsdag.

Om ytterligare några veckor tas brottmålet, som inte har något med den här tvisten att göra, upp.

Där ska det klarläggas om Stora Enso gjort sig skyldigt till allmänfarlig vårdslöshet eller inte.

All rapportering om skogsbranden

Branden i Västmanland utbröt i augusti i år och är den största i modern tid. Trots att evakuerade fått återvända så är branden inte helt släckt utan det pyr fortfarande på en del håll i marken. Brandmän finns kvar i området som bevakas av flyg varje vecka. All rapportering om branden hittar du här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".