Vasiliki Tsouplaki gruppledare Vänsterpartiet Västerås. Foto: Inga Korsbäck/SR
Vasiliki Tsouplaki. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Oppositionsrådet om Pilfinksgården: Inte värdigt

0:30 min

Jag tycker inte att det är värdigt att vi i en rik kommun som Västerås ska ha det såhär, säger Vänsterpartiets gruppledare Vasiliki Tsouplaki.

Västerås har Sveriges lägsta bemanning inom äldrevården, det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren gjort.

Under dagen har det i P4 Västmanland bland annat gått att höra om anhöriga som riktar kritik mot bemanningen av äldreboendet Pilfinksgården efter att de hittat avföring på sin pappas tandborste. 

Just bemanningen är också något som Inspektionen för vård och omsorg, IVO uppmärksammat i sin kritik av boendet.

P4 Västmanland har under flera dagar försökt nå ansvariga inom kommunen för att svara på frågor om det här. Något som inte varit särskilt enkelt.

Vasiliki Tsouplaki oppositionspolitiker och gruppledare för Vänsterpartiet i Västerås är kritisk: 

– Jag tycker inte att det är värdigt en rik kommun som Västerås. Vi har kritiserat besparingar inom äldreomsorgen under flera år och vi ser att vi behöver en högre bemanning. Och det gäller inte bara på det här boendet, utan generellt, säger hon.

För tydlighets skull är det värt att påpeka att P4 Västmanland har sökt enhetschefen på Pilfinksgården som inte vill låta sig intervjuas. Inte heller verksamhetschefen på Västerås stad vill göra detta och hänvisar i sin tur till äldrenämndens ordförande Solveig Nilsson (S), men inte heller hon vill kommentera situationen på Pilfinksgården.

Vasiliki Tsouplaki i sin tur anser att Jonas Cronért Socialdemokrat och ordförande i styrelsen för Vård och omsorg i Västerås stad, borde vara den som ska kommentera. Det är styrelsen som utförare som har ansvar för den dagliga driften på boendet, säger Vasiliki Tsouplaki. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".