Världens Barn 2017
Foto: Sveriges Radio.
Världens barn P4 Västmanland

Tillsammans hjälper vi barn i världen

0:31 min

Världens barn är hela Sveriges gemensamma angelägenhet. Under två veckor pågår Radiohjälpens kampanj i P4. Sveriges Radios 25 lokala kanaler, P4 Extra och Radiohjälpen samlar in pengar till alla barns rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid.

Läs mer hos din P4-kanal.

I Världens barn-familjen ingår 15 stora hjälporganisationer, Afrikagrupperna, Barnfonden, Diakonia, Erikshjälpen, IM Individuell Människohjälp, IOGT-NTO-rörelsen, Islamic Relief, Lions, Läkarmissionen, PMU, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Svenska Röda korset, We Effect, public servicebolagen Sveriges Radio och SVT och Radiohjälpen.

Radiohjälpen är en garant för att pengarna kommer fram och gör skillnad. I Sverige engagerar sig dessutom närmare 45 000 frivilliga och det gör kampanjen till en folkrörelse, en förenad nationell solidaritetsaktivitet.

Hit går pengarna
I dag finns det många barn i världen som befinner sig i nöd. Barn som flyr från krig, som förlorar sina föräldrar, som tvingas till barnarbete eller prostitution med mera.

Organisationerna som är experter på katastrofhjälp flyger in vid översvämningar och andra kriser. Andra arbetar långsiktigt tillsammans med lokala organisationer för att hjälpa utsatta barn direkt, men också för att bygga upp strukturer, förändra attityder och påverka lagstiftning så att framtidens barn inte ska råka lika illa ut.

Hjälper på flera sätt 
Världens barn-pengarna går till många olika projekt, på många olika håll i världen – här är några exempel: katastrofförebyggande arbete i Bangladesh, barn- och mödravård i Tanzania, kost till undernärda i Kongo, våldsförebyggande arbete i Bolivia, kamp mot könsstympning i Mali och undervisning i flyktingläger i Jemen.

Fokus ligger alltså både på den akuta situationen och det långsiktiga förebyggande arbetet. Både med de barn som lyfts i media och de barn vars situation vi inte får höra.

EN LITEN GÅVA KAN GÖRA SKILLNADEN

  • 3 kronor räcker för att bekosta en bussresa för ett barn som lever med HIV för att hämta bromsmedicin i Mocambique
  • 5 kronor räcker till ett stort mål mat till ett barn på gatubarnscenter i Uganda
  • 50 kronor räcker till ett hälsopaket för nyfödda i Afghanistan
  • 92 kronor räcker till att behandla ett undernärt barn i 120 dagar i Somalia
  • 200 kronor räcker till medicin mot livshotande diarré för 54 barn i Senegal
  • 350 kronor kostar en get som ger näringsrik mjölk åt en familj i Kenya
  • 2000 räcker till en ko som ger mjölk och försörjningsmöjligheter till en familj i Kenya
  • 93 000 kronor är kostnaden för att borra en brunn som förser en by i Mali
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".