Förskolan(arkivbild)
1 av 3
Förskolan(arkivbild) Foto: Pontus Lundahl/TT
Marita Karlström Andersson, Lärarförbundet
2 av 3
Marita Karlström Andersson, Lärarförbundet Foto: Terje Lund/Sveriges Radio
Leila Baker, förskolechefen
3 av 3
Leila Baker, förskolechefen Foto: Terje Lund/Sveriges Radio

Våldsamma barn på förskola i Sala

1:49 min

En förskola i Sala är anmäld till arbetsmiljöverket för problem med våldsamma barn. Kommunen riskerar vite om problemen inte kan lösas.

Arbetsmiljöverket dömde ut ett föreläggande om vite på 100 000 kronor om inte Sala kommun agerar för att komma till rätta med problemet med utåtagerande barn.

Marita Karlström Andersson är huvudskyddsombud för Lärarförbundet i Sala och berättar att personalen på den aktuella förskolan påtalade problemen, men det tog ett tag innan arbetsgivaren Sala Kommun agerade. Det var först när ärendet anmäldes till Arbetsmiljöverket som Sala Kommun tog tag i problemet.

Hur svårt kan det vara att hantera oregerliga barn på förskolan?

— Tyvärr är det inte så enkelt med de här barnen som är riktigt utåtagerande, dom kan bli väldigt starka och dom kan också ta tag i saker runt omkring en och kasta.

Sala kommun har till slutet av oktober på sig att svara Arbetsmiljöverket och Leila Baker, förskolechef på Sala Kommun tycker att de har agerat för att skapa lugn på förskolan, och ge personal verktyg i sin yrkesutövning, men hon är ändå efterklok i allt som har hänt.

— Vi kanske inte tog hand om personalen på rätt sätt.

Huvudskyddsombudet Marita Karlström Andersson är nöjd med de åtgärder som arbetsgivaren Sala Kommun har genomfört för att personalen ska klara av våldsamma barn i framtiden och just nu är det lugnt och bra på förskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".