Västmanlands tingsrätt. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Västmanlands tingsrätt. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Åklagaren yrkar på fängelse för äktenskapstvång

1:50 min

Idag avslutades rättegången i Västmanlands tingsrätt om misstänkt äktenskapstvång. Åklagare Jessica Wenna vill se fängelse för de två misstänkta och menar att det finns ett hedersmotiv.

Det handlar om en flicka som i somras blev bortgift i Irak. Hennes föräldrar häktades i augusti misstänkta för att ha tvingat henne att gifta sig.

Åklagare Jessica Wenna vill att de två ska dömas för äktenskapstvång med hedersmotiv, och även för ofredande. Hon ville även att föräldrarna skulle omhäktas då hon anser att det föreligger en flyktrisk, men det tyckte inte tingsrätten.

– Jag hävdar ju att det finns en risk att de flyr landet om de skulle dömas. Men den bedömningen delar inte tingsrätten.

– Slutsatsen av de förhör som hållits är att det finns ett motiv att återupprätta hedern för den här familjen och att det ligger bakom de här gärningarna som de gjort sig skyldiga till, enligt min uppfattning, säger Jessica Wenna.

Vilka bevis har du för den delen som handlar om heder?

– Bland annat den skriftliga bevisningen, chattarna, som vi har i ärendet.

Enligt pappans försvarare är familjen inte så styrda av heder, och hänvisar till vittnesförhör under eftermiddagen. 

Några vittnen har hörts som menar att flickan verkade glad och lycklig över att få gifta sig, vad säger du om det?

– Vi har också tagit del av såväl bilder som filmer från bröllopet, och man kanske kan ha olika uppfattning om hon ser lycklig ut eller inte. Det är ju en subjektiv bedömning som var och en får göra, säger hon.

Jessica Wenna säger att det straffvärde som hon anser kan komma ifråga ligger på strax över 1 års fängelse. Försvararna vill att åtalet mot de två misstänkta ska ogillas, och föräldrarna nekar till brott. 

Dom meddelas den 4 oktober.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".