Pilfinksgården äldreboende
Pilfinksgården äldreboende på Råby. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Pilfinksgården utreds på nytt

Äldreboendet Pilfinksgården i Västerås ska återigen utredas för eventuella brister. Inspektionen för vård och omsorg har öppnat en ny utredning.

IVO öppnar ett nytt ärende med anledning av att  döttrarna till en 76-årig man med alzheimer och som vi har berättat om i P4 Västmanland, i augusti hörde av sig till myndigheten.

I sitt brev till myndigheten skriver döttrarna bland annat att kosten är dålig, att maten inte räcker till och att boendet drygar ut måltider med smörgåsar.

Anhöriga har även beskrivit brister när det gäller omvårdnad och hygien och att äldre tvingas använda blöjor och att deras pappa var tvungen att ha en heltäckande body med dragkedja i ryggen och som han inte kunde ta av sig.

Lena Nyberg, utredare på IVO, säger nu att man öppnat en nytt tillsynsärende för Pilfinksgården, som Västerås stad vård och omsorg driver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".