Stora skogsbranden i Västmanland. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio.
Område som brandhärjades vid den stora skogsbranden i Västmanland. Foto: Kent Nilsson/Sveriges Radio.

Snart väntas viktigt avgörande i tvist efter skogsbranden

1:32 min

Idag avslutas en del i det rättsliga efterspelet till den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Det handlar om vilket ansvar den som sysslar med markberedning har för bränder som orsakas av gnistbildning.

Sex försäkringsbolag har betalat ut nära 300 miljoner till markägare som drabbades av skogsbranden.

Nu vill försäkringsbolagen i sin tur att det här ska betalas av Stora Enso, som man anser orsakat branden, genom att det bildades gnistor när en av bolagets underentreprenörer höll på med markberedning. Bolagen har därför stämt Stora Enso.

Om försäkringsbolagen får de här pengarna eller inte avgörs senare, nu ska domstolen först avgöra om den som sysslar med markberedning har har ett ansvar för en brand som arbetet orsakar, oavsett om man varit vårdslös eller inte, ett så kallat strikt ansvar.

Båda sidor anser att det är en mycket viktig juridisk fråga. Försäkringsbolagen anser att det strikta ansvaret ska gälla, medan Stora Enso menar att reglerna om strikt ansvar inte ska gälla för bränder som orsakas av markberedning.

Idag avslutas den här delen av den juridiska processen i Mark- och miljödomstolen, som sedan ska ta ställning till frågan i en så kallad mellandom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".