En lokförare under färd. Foto: Henrik Montgomery/TT.
1 av 2
Många vill bli lokförare. Foto: Henrik Montgomery/TT. (Arkivbild)
Peter Gustafsson Lidman, enhetschef för analys och ansökan på Myndigheten för yrkeshögskolan.
2 av 2
Peter Gustafsson Lidman, enhetschef för analys och ansökan på Myndigheten för yrkeshögskolan. Foto: Michael Gawell. Sveriges Radio.

Många vill bli lokförare – och det behövs fler

1:37 min

Intresset för att utbilda sig till lokförare är stort, enligt Peter Gustafsson Lidman på Myndigheten för Yrkeshögskolan. Samtidigt har SJ sagt att fler lokförare ska anställas de kommande åren.

– Vi har över åtta sökande på varje plats, och det betyder att vi verkligen har god tillgång till studerande när vi ska fördela ut utbildningarna, säger Peter Gustafsson Lidman till P4 Västmanland.

Myndigheten för Yrkeshögskolan i Västerås beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till dem som ordnar utbildningarna.

De kommande tre åren kommer kommer det finnas plats för närmare 800 personer som vill lära sig köra tåg hos yrkeshögskolan.

Enligt Peter Gustafsson Lidman på myndigheten så kommer dagens utbildningsplatser att räcka för att täcka behovet på arbetsmarknaden:

– Vi gör hela tiden analyser för att efterfrågan på olika yrkesgrupper varierar över tid. Vi skulle tro att de utbildningar vi beviljat och kommer att bevilja kommer täcka behovet. 

Men det gäller att balansera utbildningsplatserna mot behovet., menar han

– Vårt mål är ju att inte överutbilda, de som kommer ut från de utbildningar yrkeshögskolan hanterar ska också komma ut i arbete, säger Peter Gustafsson Lidman.

Häromdagen meddelade SJ att de fram till år 2019 kommer att anställa omkring 225 lokförare och 300 tågvärdar i hela landet, bland annat i Västerås och Fagersta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".