Mitch Petersen Köping Basket
1 av 2
Köping Baskets nyförvärv Mitch Petersen. Foto: Örjan Lännbrink
Köping Baskets tränare Panagiotis Nikolaidis.
2 av 2
Foto: Örjan Lännbrink

Så ska Köping ta klivet upp i Basketligan

1:36 min

Köping Stars har målet klart inför säsongen i Superettan: att ta klivet upp i högsta ligan, säger tränaren Jotti Nikolaidis.

Förra säsongen var den bästa för Köping Stars, som är det nya namnet på basketklubben.

Laget vann Norra Basketettan under hösten och slutade trea efter årsskiftet i Superettan bakom satsande klubbar som Djurgården och AIK.

I år spelas Superettan som en enda serie redan från säsongsstart. Köping tillhör en av favoriterna bland flera lag på förhand att ta en av de två första platserna som krävs för avancemang till Basketligan.

– Det är dit vi vill. Vi har många etablerade spelare som har erfarenhet från Basketligan och även jag själv har coachat där, så vi tror att det finns möjlighet att ha ett Basketligalag här i Köping, säger tränaren Jotti Nikolaidis.

När amerikanen Ronnie Boggs lämnade Köping tappade laget en stor profil, men i år är laget byggt på ett annat sätt och Köping kommer vara större och starkare.

Det är en förutsättning för att vara med i toppstriden, enligt Jotti Nikolaidis:

– Det tror jag. Fysik är viktigt. Förra året när vi inte alltid kunde leva på energi och distansskytte så hade vi ingen riktig plan B. Vi känner oss mer kompletta som lag i år.

En som personifierar det nya stora Köping är 206 centimeter långe Mitch Petersen.

Nederländaren flyttade i 10-årsåldern med familjen till Sverige och Skultuna.

Det skulle vara en dröm. Jag har alltid önskat när jag var yngre att det funnits ett ligalag här, så jag ska försöka se till så att det finns för framtida generationer.

Han började spela basket i Västerås och kommer närmast från Södertälje, där han vunnit ett SM-guld och ett silver.

Nu har han valt att flytta hem till Västmanland.

– Jag känner att det här är det rätta stället att utveckla mitt spel och hört väldigt mycket bra om Köping och publiken, säger han.

Hur skulle det vara att få vara med om att spela upp ett västmanländskt lag i Basketligan?

– Det skulle vara en dröm. Jag har alltid önskat när jag var yngre att det funnits ett ligalag här, så jag ska försöka se till så att det finns för framtida generationer, säger Micth Petersen till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".