Vatten och näsdukar kan behövas vid samtal hos familjerådgivningen.
1 av 2
Familjerådgivningen erbjuder en trygg miljö för att prata om det som är svårt i parrelationer. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Pia Ringeborn, familjerådgivare i Västerås
2 av 2
Pia Ringeborn, familjerådgivare i Västerås Foto: Anna Mi Skoog /Sveriges Radio

Familjerådgivning inte gratis för alla

1:55 min

Familjerådgivningen i Västerås tar också emot klienter från Hallstahammar och Surahammar. För dem är det gratis, men västeråsarna måste betala 160 kronor per besök.

Att gå i familjerådgivning är en möjlighet att i en trygg miljö få sätta ord på den egna relationen, och få hjälp och perspektiv utifrån med det man vill förändra. 

– Det här är ju en tjänst som är möjlig att avgiftsbelägga för kommunerna. Och en del gör det, och en del gör det inte, säger Pia Ringeborn, familjerådgivare på mottagningen i Västerås.  

Här sitter klienter från olika orter i samma väntrum och får hjälp av samma rådgivare. Men de som kommer från Västerås betalar 160 kronor för besöket, medan de som bor i Hallstahammar eller Surahammar får gå utan att det kostar något.

Det här är något som klienter ibland reagerar över. 

– Men det brukar oftast vara lite med glimten i ögat. 'Jaha, man kanske skulle ha sagt att man var från Hallsta då', säger Pia Ringeborn.

I övriga landet kan ett besök på familjerådgivningen kosta mellan 0 och 500 kronor, enligt 1177 vårdguiden. 

Västerås är den enda kommunen i Västmanland där familjerådgivningen inte är kostnadsfri. 

– Om man får betala en liten kostnad, så anmäler man sig inte och sedan hoppar av och inte kommer till besöket, förklarar Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjeomsorgen. 

Surahammar är en av de kommuner där politikerna valt att erbjuda kostnadsfri familjerådgivning.

– Vi tycker det gynnar våra invånare. Det är en liten kostnad och vi får väldigt mycket tillbaka för det, säger Patrik Boström, ordförande i socialnämnden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".