Förläggaren Arne Olofsson och deckarförfattaren Marianne Cedervall leder en deckarvandring genom Västerås.
Förläggaren Arne Olofsson och deckarförfattaren Marianne Cedervall leder en deckarvandring genom Västerås. Foto: Emilie Pless/Sveriges Radio

Deckarvandring med stopp vid Västerås fiktiva mordplatser

2:17 min

Marianne Cedervall, Maria Lang, Aron Olnarfors och Hans-Olov Öberg är några av de författare som begått mord i Västeråsmiljöer. I böckernas värld alltså.

På lördag arrangeras en deckarvandring genom staden, med stopp vid platser som haft betydande roller i olika deckarromaner.

Nära vattentornet vid Djäkneberget finns en spännande plats som förekommer i författaren Marianne Cedervalls bok.

– Det är en karaktär som värnar om pilgrimsfalkarna som står här och trampar på något mjukt, säger Marianne Cerdervall utan att avslöja för mycket.

Hon leder lördagens deckarvandring tillsammans med förläggaren Arne Olofsson.

– Västerås har allt som behövs för att skriva en deckare. Vi har Mälaren, ån och fina gamla platser som Djäkneberget och kyrkan, med mera, säger Arne Olofsson.

– Just här på Djäkneberget är det idylliskt och mysigt. Och på en idyllisk plats är det alltid mysigt att lägga in ett eller två lik. När det hemska möter det idylliska tycker jag att det funkar bra, säger Marianne Cedervall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".