Johan Söderström och Peter Carlsson.
ABB Sveriges vd Johan Söderström och Northvolts vd Peter Carlsson. Foto: Kristin Axinge Jaslin och Inga Korsbäck/Sveriges Radio

ABB samarbetar med Northvolt om ny batterifabrik

1:39 min

Planerna på en stor batterifabrik tar ett viktigt steg framåt i och med att industrijätten ABB nu är med i projektet. Diskussionerna med ABB har gått snabbt, säger Northvolts vd Peter Carlsson.

ABB investerar 95 miljoner kronor i projektet kring bygget av Northvolts planerade batterifabrik, skriver Dagens industri. De har kommit överens om ett tekniskt samarbete för att som de säger - driva batteriteknologin framåt.

Sedan tidigare har Northvolt meddelat att jättefabriken ska byggas i antingen Västerås eller Skellefteå. ABB har sitt svenska huvudkontor i Västerås.

Företagen säger att de ska ha ett nära samarbete när det gäller utvecklingen av batterilösningar. Enligt planen ska fabriken kunna börja tillverka litiumbatterier år 2020.

ABB är ett av Västerås största företag, men Northvolts kommunikationschef Jesper Wigardt säger att:

– Partnerskapet med ABB är helt frikopplat från processen att hitta en plats för fabriken. Det innebär alltså att samarbetet är oavhängigt var fabriken byggs.

I mitten av oktober väntas Northvolt komma med beskedet om var batterifabriken ska byggas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".