Burk med tabletter
Mellan sju och tio procent av befolkningen i Sverige äter antidepressiva läkemedel - och majoriteten av preparaten är av typen SSRI, selektiva serotoninåterupptagshämmare. Foto: Sveriges Radio

Många mår dåligt när de ska sluta med antidepressiv medicin

1:58 min

Yrsel, sömnbesvär och oroskänslor är vanliga besvär hos de personer som trappar ned eller avslutar sin behandling med antidepressiv medicin. Men det är läkarna dåliga på att informera om.

Förra året hämtade var tionde västmanlänning ut medicin mot depression och ångest. Upp till 66 procent sägs få utsättningssymptom den dagen de trappar ner eller slutar äta sitt läkemedel.

Västeråsaren Hanna har ätit antidepressiv medicin vid två tillfällen i livet. Båda gånger hon slutade fick hon mycket jobbiga besvär.

– Jag mådde jättedåligt. Jag blev snurrig, fick stickningar i läpparna, domningar i händerna, hjärtklappning och det kändes som hjärnan frös som någon slags kortslutning. 

Hannas läkare berättade att hon drabbats av de som kallas utsättningssymptom, men att de skulle gå över på ett par veckor.

– Det tog betydligt längre tid. Stickningarna i läpparna hade jag kvar i ett halvår.

Tuula Wallsten, chefsläkare på Region Västmanland, känner igen Hannas berättelse och säger att utsättningssymptom vid nedtrappning av antidepressiv behandling känner läkarna väl till men att de måste bli bättre på att informera patienterna om det. 

– Jag tror inte vi lyssnat på våra patienter tillräckligt bra. En nedtrappning ska ske under en längre tid, för vissa upp till flera månader.

– Det saknas tyvärr forskning kring utsättningssymptom och hur länge man ska trappa ner för att slippa få besvär, säger Tuula Wallsten till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".