Hanna hämtar kraft från annat håll idag.
Hanna hämtar kraft från annat håll idag. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio.

Hanna: Aldrig mer antidepressiv medicin

4:34 min

Hanna är 35 år, bor i Västerås och har ätit antidepressiv medicin vid två tillfällen i livet. Hon fick kraftiga utsättningssymptom den dagen hon valde att avsluta behandlingen.

Att sluta äta antidepressiv medicin kan leda till stora besvär.
Huvudvärk, yrsel och oroskänslor är vanligt förekommande under nertrappning av medicinen. Men det här är läkarna dåliga på att informera om.

– Jag mådde jättedåligt. Jag blev snurrig, fick stickningar i läpparna, domningar i händerna, hjärtklappning och det kändes som hjärnan frös som någon slags kortslutning.

Vad tänkte du då?

– Jag trodde jag hade fått järnbrist och köpte järntabletter, men sen fick jag av en läkare beskedet att det var utsättningssymptom.

 Hur länge hade du de här problemen?

– Läkaren sa att det skulle gå över på ett par veckor men det tog upp till ett halvår innan stickningarna i läpparna gick över.

– Jag fattar inte att läkarna kan skriva ut medicinen så lätt och sen inte tala om vad som kan hända när man slutar. De säger bara att de här tabletterna kan du äta livet ut om det behövs.

Vad hjälpte dig bäst under din utmattningsdepression?

– Jag träffade tillslut en läkare via företagshälsovården som hjälpte mig vidare. Jag fick komma till en terapigrupp med andra utmattade kvinnor och så fick jag via Försäkringskassan en livscoach via ett projekt som hette Safari.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".