Mark van Gemst, som är sekreterare i fältkommittén vid Johannisbergs flygplats och även ordförande i Västerås ultralätt segelflygklubb.
Mark van Gemst, sekreterare i fältkommittén vid Johannisbergs flygplats och även ordförande i Västerås ultralätt segelflygklubb. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.

Johannisbergs flygplats kan läggas ner – bostäder planeras

1:56 min

Johannisbergs flygplats i Västerås kan komma att läggas ner för att ge plats åt bostäder. Planerna oroar, säger Mark van Gemst, som bland annat är engagerad i segelflygklubben.

När nedläggningen eventuellt skulle kunna ske är än så länge väldigt oklart.

Planerna har funnits i flera år och finns nu med i förslaget till omarbetad översiktsplan för Västerås som kommunfullmäktige ska besluta om, troligen i december. 

– Det skulle ju vara ganska sorgligt och tråkigt, för då skulle det mesta av flygverksamheten upphöra här i Västerås, säger Mark van Gemst, som är sekreterare i fältkommittén vid Johannisbergs flygplats och även ordförande i Västerås ultralätt segelflygklubb som håller till på flygplatsen.

Det skulle bli svårt för de verksamheter som finns på Johannisberg att hitta någon annanstans att hålla till, menar han:

– Segelflyget skulle ju inte kunna fortsätta och agera på Västerås flygplats (på Hässlö), samma sak med fallskärmsklubben.

– Motorflyget skulle också få problem eftersom Stockolm/Västerås flygplats redan har toppat taket för sitt miljötillstånd med flygplatsrörelser, säger Mark van Gemst till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista