Pilfinksgården äldreboende
1 av 2
Pilfinksgården äldreboende på Råby. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
Anders Teljebäck (S), kommunalråd, Västerås
2 av 2
Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Kommunalråd tror på patientsäker vård på kritiserat äldreboende

1:33 min

Trots omfattande kritik mot Pilfinksgårdens äldreboende i Västerås, utgår S-kommunalrådet Anders Teljebäck från att vården är patientsäker.

Den senaste tidens kritik mot boendet från bland andra myndigheten IVO, inspektionen för vård och omsorg och anhöriga är inte bra, säger Anders Teljebäck, men räknar ändå med att vården fungerar som den ska.

--Jag utgår ifrån att våra medarbetare oavsett vilken roll dem har jobbar på bästa sätt för att se till att den vård och omsorg som staden bedriver är säker. Eller jag utgår från det.

Det har  varit svårt för P4 Västmanland att få svar från verksamhetschef och ansvariga inom Västerås stad vård och omsorg när det gäller Pilfinksgården.

Ansvariga chefer och medicinskt ansvarig sjuksköterska hänvisar till att man inte uttalar sig i enskilda ärenden.

Det vi bland annat har velat ha svar på, är varför en äldre man med alzheimer var tvungen att ha på sig en heltäckande body, med dragkedja i ryggen som han inte kunde ta av sig, och varför det fanns kiss och bajs i mannens rum.

Även anhöriga till mannen har varit kritiska när det gäller bemanning, mat, omvårdnad och medicinska bedömningar, men även de har haft svårt att få svar av ansvariga.

Att inte få svar, är inte i linje med Västerås stads hållning, säger Anders Teljebäck.

– Vi har en devis i vår stad som heter allt i bästa möjliga möte och den ska naturligtvis hela vår verksamhet jobba efter. Att vi ska jobba för dem som är våra uppdragsgivare västeråsarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".