Del av fasaden på Änglamarkens äldreboende.
Del av fasaden på Änglamarkens äldreboende. Foto: Filip Jacobsson / Sveriges Radio.

Flera misstag när kvinna omkom i brand på äldreboende

1:21 min

Västerås stads utredning efter branden på Änglamarkens äldreboende visar att personal som först kom till platsen saknade brandskyddsutbildning.

Det var en söndag i november förra året som det började brinna i en lägenhet på Änglamarkens äldreboende i Västerås och branden ska ha orsakats av sängrökning.

I utredningen finns oklarheter när och om kvinnan larmat och rökdetektorn som fanns i kvinnans lägenhet var felmonterad.

Den personal som först kom till brandplatsen, saknade brandskyddsutbildning. Pulversläckaren som fanns på boendet användes inte heller.

Att personal inte visste hur man ska agera vid en brand framgår bland annat av att personal inte mötte upp räddningstjänsten när dem kom till platsen.

En räddningsledare fick därför springa runt fastigheten med en pulversläckare för att leta var det brann och räddningsinsatsen fördröjdes med flera minuter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".