Man hålls fast mot golvet och blir sprayad i ansiktet. Illustration: Giuseppe Cristiano
Illustration: Giuseppe Cristiano

Pepparsprayen utreds av Riksåklagaren i fallet Sinthu

2:35 min

Polisens användning av OC-spray, så kallad pepparspray kommer att utredas av Riksåklagaren när han nu återupptar förundersökningen om Sinthu Selvarajahs dödsfall. Sinthu Selvarajah dog på sjukhuset i Västerås efter att poliser brottat ned honom och sprayat stora mängder OC-spray på honom.

Som Ekot rapporterat om tidigare har Riksåklagaren nu beslutat att återuppta och själv driva förundersökningen vidare. Om sprayen kan ha bidragit till döden ska nu utredas vidare av Riksåklagare Anders Perklev.

– Hur OC-sprayen kan påverka och vilken påverkan den eventuellt har haft i det här fallet ingår i som en del i den medicinska bedömningen, säger han.

– Där menar vi att det kan finnas skäl att hämta in ytterligare underlag.

Det är ett unikt beslut Riksåklagaren nu fattat om att återupptar förundersökningen om Sinthu Selvarajahs död. Anders Perklev kan inte erinra sig att det hänt tidigare att han på eget initiativ återupptar och själv driver en förundersökning vidare.

Så sent som häromveckan las förundersökningen ner för tredje gången efter att Riksåklagaren låtit särskilda åklagarkammaren göra om utredningen. Håkan Roswall, den åklagare som då la ner förundersökningen om vållande till annans död drog flera slutsatser som helt skiljer sig från vad Riksåklagaren ansett. Bland annat har Roswall tyckt att den stora mängden pepparspray som användes var försvarlig.

Medan riksåklagaren skrivit att den inte varit det och att poliserna kan ha gjort sig skyldiga till vållande till annans död när de inte kontrollera Sinthus hälsotillstånd efter att sprayen användes i så stor utsträckning.

Så här berättade en ur personalen som stod utanför det rum där poliserna sprayade mot Sinthu:

– Det stank i korridoren så att man nästan fick andnöd där fast man inte ens var i rummet. Det blir panik och sen hostar man så mycket att man tror att inälvorna ska komma upp.

Om pepparspray kan vara farlig för någon som redan har svårt att andas är omtvistat. Polisledningen har hävdat att sprayen är ofarlig, men flera svenska och internationella experter som ekot pratat med håller inte med om det.

Vi lät till exempel tidigare den amerikanska rättsläkaren Michel Baden gå igenom förundersökningen. Han ansåg att polisingripandet orsakat Sinthus död och att pepparsprayen bidrog till kvävningen.

– Pepparsprayen bidrog genom att den förhindrade syre att komma in i blodomloppet, säger han.

Nu ska riksåklagaren alltså ta in mer rättsmedicinsk expertis för att utreda om bland annat pepparsprayen kan ha bidragit till dödsfallet. Sinthus syster Sammi Selvarajah är nöjd med att fallet återupptas, även om det är med blandade känslor.

– Naturligtvis är det svårt när det hela tiden kommer upp och varje gång det läggs ner, säger hon.

– Det blir som att man river ett sår som aldrig läker. Men det här gången var det i alla fall positiva besked.

Åklagare Håkan Roswall har avböjt intervju med Ekot.

Relaterat

Mer om Fallet Sinthu P4 Västmanland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".