Anders Lif på Fiskartorget framför Rådhuset i Västerås, där en stor demonstration ägde rum för 100 år sedan.
Anders Lif på Fiskartorget framför Rådhuset i Västerås, där en stor demonstration ägde rum för 100 år sedan.

Orons år 1917 i Västerås - ransonering, gulaschbaroner och stora demonstrationer

3:21 min

För hundra år sedan, 1917, utbröt en stor demonstration i Västerås som slutade på Fiskartorget vid Rådhustrappan. Anders Lif föreläser under onsdagskvällen om "Orons år".

– Det var gott om jobb i Västerås. ASEA gick för fulla maskiner. Men det var ont om mat på grund av att det var ransoneringsperiod, berättar författaren och journalisten Anders Lif som skrivit en bok om "Orons år".

Ransoneringen hade införts till följd av första världskriget som då pågick. Men det fuskades en hel del med försäljningen av livsmedel, vilket skapade en stor ilska bland befolkningen.

– De tyckte att ransoneringspolitiken missköttes av regeringen. Dessutom hade skördarna slagit fel och det saknades potatis, berättar Anders Lif.

Ilskan och hungern ledde till stora demonstrationer runtom i landet. En av de största var på Fiskartorget i Västerås den 13 april 1917, där mellan 6 000 och 12 000 personer deltog i protesterna.

Under onsdagkvällen föreläser Anders Lif på Västmanlands läns museum om det dramatiska och oroliga året i Västerås 1917.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".