Carin Lidman (S) ordförande i Västerås stads utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
Carin Lidman (S) ordförande i Västerås stads utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Ordkrig om Västerås sommarjobb

1:10 min

Varför minskar antalet sommarjobb i Västerås kommun? Kommunalrådet Carin Lidman (S) skyller på facket som å sin sida menar att Lidman har helt fel.

Det har blivit svårare att erbjuda ungdomar sommarjobb eller andra åtgärder när privata företag driver verksamheterna. Det menar i varje fall kommunens egen enhet AMA Arbetsmarknad som hanterar de så kallade sommarjobbspraktikplatserna i staden.

Carin Lidman (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås, anser också att en del av skulden ligger på fackförbundet Kommunal.

- Det har blivit svårare. Och det beror på att vi måste komma överens med fackförbundet då om hur vi kan placera ungdomarna. De tillåter inte att vi placerar ungdomarna i de verksamheter som vi upphandlat. Vi prövade med Västmanlands fastighetsskötsel men det gillade inte Kommunal.

Det uttalandet reagerar fackförbundet Kommunals Jonathan Söderberg kraftigt på. Han säger att problemet är att staden försökt använda Kommunals avtal hos privata företag.

– Det är en himla märklig kommentar av Carin Lidman. Det som har varit problematiken för oss är att kommunen försökt använda sig av kommunals kollektivavtal där andra förbund har sina kollektivavtal.

Så rent regelmässigt har Kommunal ingenting att göra med avtalen på de privata arbetsplatserna och om kommunen vill kan den ha sommarjobbare hos företagen, menar Jonathan Söderberg.

– Det måste hon vara medveten om för Västerås stad försökte använda Kommunals avtal på ett annat avtalsområde och det fick man betala skadestånd för.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".