Hemlös persons tillhörigheter.
1 av 2
En del personer har inte tak över huvudet. (Arkivbild) Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio.
Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden.
2 av 2
Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden. Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio

Extra härbärgesplatser också i år

1:23 min

Även i år kommer Västerås stad att öppna extra platser på Ekens härbärge några månader i vinter. Det är planen berättar Ann-Louise Molin Östling, ordförande i individ- och familjenämnden.

Totalt finns idag 11 platser för män och fyra för kvinnor på Ekens härbärge. Och under vintern blir det upp till fem extra platser.

Senast staden gjorde en uppskattning över hur många som är hemlösa var förra året, då handlade det om 586 personer.

Det var en minskning med 302 personer jämfört med året innan, men den siffran stämmer troligen inte, berättar Ann-Louise Molin Östling.

– Det tror vi är en miss, vi tror att vi har missat en grupp på grund av att vi gjorde en organisationsförändring där integrationsenheten förändrades, berättar hon. Det tror vi är anledningen till att det var färre förra året.

Västerås stad har en handlingsplan mot hemlöshet 2016-2019, vad kan du säga om den i korta drag?

– Vi ser att den här gruppen är viktig för oss, och vi måste följa dem. Det är möjligt att vi behöver göra vissa justeringar, och vi ser ju också att hemlösheten har ökat och det följer vi år från år.

– Vårt mål är ju att ingen människa ska vara hemlös, säger Ann-Louise Molin Östling (S), ordförande i individ- och familjenämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".