Kenneth Östberg (S) regionråd. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Kenneth Östberg (S) regionråd. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Regionråd: Visste inte att så många dör ensamma

1:10 min

På kirurgkliniken i Västerås har nära 44 procent av patienterna som avlidit där de senaste fem åren dött i ensamhet. Den höga siffran kände inte regionrådet Kenneth Östberg (S) till.

För 20 år sedan beslutade regeringen att ingen i Sverige ska behöva dö ensam, en ambition som är svår att uppnå enligt en granskning som P1:s Kaliber gjort.

Kenneth Östberg, som är ansvarig för sjukvårdsfrågor inom Region Västmanland, har inte hört siffran tidigare:

– Det är inget som har aktualiserats för mig under den tid jag haft ansvar för sjukhusvården, så jag måste medge att jag inte hade koll på att vi låg så här högt. Däremot vet jag att vi generellt sett i landet inte tagit hand om den typen av patienter på ett bra sätt, säger Kenneth Östberg.

Han menar vidare att det finns en skillnad mellan hur vården ser ut för cancerpatienter och annan typ av vård.

– Vi har en uppbyggd verksamhet med palliativa team på ett annat sätt kopplat till cancervården, vilket vi inte har för de här patienterna tyvärr. Många av de här patienterna på kirurgkliniken som dör ensamma är de äldre patienterna, säger han.

Vad händer nu?

– Jag gör verksamhetsbesök på samtliga kliniker, och som av en händelse  kommer jag just idag att vara på kirurgkliniken. Men inte på grund av just det här, men såklart kommer vi ha en diskussion där.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".