Bergslagssjukhuset i Fagersta. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR Västmanland
Bergslagssjukhuset i Fagersta

Oro när regionen tar tillbaka Bergslagssjukhuset

2:06 min

Om bara några månader tar Region Västmanland tillbaka driften av Bergslagssjukhuset i Fagersta från företaget Mitt hjärta. Beslutet har skapat en viss oro i norra länsdelen.

Tidigare i veckan hade regionrådet Kenneth Östberg (S) möte med medlemmar i PRO, en av dem var Birgitta Davidsson:

– Ja, jag har bara goda erfarenheter av Mitt hjärta, två gånger har livet försökt lämna mig och båda gångerna fick jag hjälp, säger Birgitta Davidsson.

Hur tror du att det går nu, när regionen tar över?

– Jag vet inte, men måste tro att det går bra, säger Birgitta Davidsson.

Turerna kring Bergslagssjukhuset i Fagersta har varit många genom åren och när privata Mitt Hjärta tog över för snart sju år sedan fanns en viss skepsis, berättar företagets vd, Anna Hammarström.

– Vi fick höra att det var ett självmordsuppdrag, men det har gått bra och vi har fått beröm.

– Även om det ibland har varit svårt att få tag på läkare har vi i huvudsak haft fast läkarbemanning och vi hade gärna fortsatt att göra detta, säger Anna Hammarström till P4 Västmanland.

I februari går avtalet med företaget ut och då väljer Region Västmanland att ta tillbaka driften av sjukhuset.

Det är ett beslut som enligt regionrådet Kenneth Östberg handlar om att det ska bli lättare att göra förändringar i verksamheten.

– Huvudskälet är inte att vi är missnöjda med Mitt hjärta, som jag tycker har gjort vad de skulle enligt avtalet, utan det handlar om att klara snabba förändringar och ett bättre samarbete mellan sjukhusen.

– Det blir svårare om ett av regionens sjukhus drivs på avtal med en annan aktör, säger Kenneth Östberg.

Företagets vd Anna Hammarström säger till P4 Västmanland att det det finns en rädsla för att vården i Fagersta kommer att utarmas och att verksamheten centraliseras till Västerås.

Finns det planer på neddragningar i Fagersta?

– Verksamheten på sjukhuset i Fagersta är ganska bra och uppdraget är att ta över som den ser ut idag, sedan visar ett flertal undersökningar att närsjukhus av det här slaget snarare kommer att få ett utökat uppdrag i framtiden, det är viktigt för att vi ska klara vården av äldre och kroniskt sjuka, säger regionrådet Kenneth Östberg.

Mitt hjärta driver även en vårdcentral i Fagersta och den omfattas inte av det avtal som nu går ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista