Tiggare i Västerås
Tiggare Foto: Erika Mårtensson/Sveriges Radio

Debatt: Delade meningar om tiggeriförbud i Västerås

7:16 min

Moderaterna i Västerås vill göra det olagligt att tigga i staden. Det är något som bland andra Miljöpartiet i Västerås motsätter sig.

Hör hela debatten mellan gruppledaren Elisabeth Unell (M) och kommunalrådet Anna Thunell (MP).

Elisabeth Unell, gruppledare för Moderaterna i Västerås, tycker att det är nödvändigt att införa tiggeriförbud:

– Nu har det gått många år och vi ser att det inte minskar i omfattning. Vi fortsätter att ha bosättningar och vi fortsätter att ha människor som kommer till Västerås, och det här är faktiskt människohandel.

– Då har vi sagt att det är bättre att vi ansöker om att få införa ett förbud i Västerås men att vi samtidigt går in med åtgärder. För vi måste rikta åtgärderna mot EU-länderna, det är där den stora förändringen måste ske.

Miljöpartiets kommunalråd i Västerås, Anna Thunell, anser inte att det ska vara olagligt att tigga:

– Det finns redan väldigt mycket regler och förordningar exempelvis kring så kallade illegala bosättningar. Länsstyrelsen, kommunen och kronofogden har möjlighet att ansöka om att upplösa de här bosättningarna om de tycker att det är nödvändigt.

– Jag anser väl snarare att man behöver se över om det finns mer vi kan göra för att hjälpa de här människorna, säger Anna Thunell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".