Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Amirs slutresultat.
1 av 5
Amirs slutresultat. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Radiokocken Amir redo med svamp.
2 av 5
Radiokocken Amir redo med svampen. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Pasta med gräddig svampsås.
3 av 5
Pasta med gräddig svampsås. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Stekta kantareller med pocherat ägg.
4 av 5
Stekta kantareller med pocherat ägg. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio
Svamp
5 av 5
Svampen är redo. Foto: Jonna Noblin/Sveriges Radio

Amir bjuder på höstig mat med svamp

5:11 min

Idag lagar vi mat med vår radiokock Amir Kheirmand och det är skogens guldklimpar på menyn - svamp i alla dess former!

Stekta kantareller med pocherat ägg

4 små portioner

Tid: 20 minuter

 

400 gram kantareller, gärna små nätta

200 gram ärtor

4 st ägg

2 msk ättika

150 gram smör

100 gram Västerbottenost

1 näve dill

Citron

Salt och svartpeppar

 

Hetta upp en stekpanna och stek kantarellerna i hälften av Smöret tills de fått ordentligt med färg. Lägg i ärtorna mot slutet så de värms upp. Salta och peppra.
Koka upp vatten i en liten kastrull, lägg i ättikan. Gör en ordentlig virvel i vattnet med en slev och Kläck försiktigt i ett ägg i taget. Låt det pochera 3-4 minuter. Ta därefter upp äggen med hålslev.
Bryn andra hälften av Smöret.
Lägg ett ägg på en assiett, lägg kantareller och ärtor runt ägget. Skeda över lite brynt smör och droppa över lite Citron. Bryt små bitar av Västerbottenost på och toppa med Dillvippor.
servera på en gång.

 

Pasta med gräddig svampsås

4 portioner

Tid: 25 minuter

 

300 gram pasta, fettucine

400 gram svamp (Kantareller, Karl-Johan, Skogschampinjoner)

2 st scharlottenlökar, finhackade

2 st vitlöksklyftor, finhackade

½ kruka timjan, finhackad

1 dl vitt vin

3 dl vispgrädde

2 msk kycklingfond

1 näve gräslök, finhackad

Citron

Smör

Salt och svartpeppar

 

Hetta upp en stekpanna och svetta charlottenlök, timjan och vitlök i smör. Lägg i svampen tillsammans med ännu en klick smör och stek på medelhög värme tills svampen fått färg.
Tillsätt vinet och koka ur alkoholen nån minut. Lägg därefter in Vispgrädde, kycklingfond. Koka ihop till en mustig sås. Balansera med buljong, citron, salt och peppar.
Koka pastan al dente enligt förpackningens anvisningar. Häll av och blanda ihop med svampsåsen. Garnera med finhackad gräslök.

Relaterat

Mer om Radiokocken Amir

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".