Mikael Damberg, närings- och innovationsminister
1 av 2
Mikael Damberg, närings- och innovationsminister Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Mikael Damberg hos Robotdalen i Västerås.
2 av 2
Mikael Damberg hos Robotdalen i Västerås. Foto: Michael Gawell / Sveriges Radio

Näringsministern pratade om robotar i Västerås

4:41 min

Idag är närings- och innovationsminister Mikael Damberg i Västerås. Fokus för besöket är robotbaserad automation, och här är Västerås och Mälardalen ett intressant område, menar han.

– Västerås är ju robotstaden i Sverige och vi ser att robotar och automatisering är något som just nu slår igenom i svensk industri väldigt stort och det ökar. Det är ju ett kunskapskluster där ABB är lite som lokomotiv för det, men också många små- och medelstora företag, säger Mikael Damberg.

Genom regeringssatsningen "Smart industri" satsas det nu på att främja automation och digitalisering i företag i hela Sverige.

– Den handlar om att svensk industri ska hålla världsklass och att vi jobbar ihop med svensk industri för att uppnå det. Vi satsar på digitalisering, hållbarhet och kunskapsfrågan, säger han.

En stor batterifabrik ska enligt plan byggas i antingen Västerås eller i Skellefteå. Vad skulle en sådan etablering betyda för den ort där den hamnar?

– Oavsett om det skulle bli Västerås eller dess konkurrent så skulle det betyda väldigt mycket för Sverige. Batteriteknik är en grundförutsättning för hela skiftet mot en hållbar ekonomi.

Men kan man vara helt säker på att det blir en fabrik, med tanke på finansieringsfrågan som är aktuell nu?

– Nej, det kan man inte vara innan allt är klart, men inom några veckor eller månader så kommer det ett besked ifall Northvolt har lyckats med finansieringen av den första fasen. Det är ju nästan en miljard de ska dra in, men vad jag har hört från bolaget så är de fulla av tillförsikt och tror att de kommer fixa det, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".