En nalle som sitter vid ett leksaksbord.
Foto: Stina Linde/Sveriges Radio.

På Barnahus får både utsatta barn och unga förövare hjälp

1:10 min

Det är viktigt att barn som utsatts för övergrepp får tala i enrum med en polis men med en trygg anhörig i närheten, säger polisen Lotten Eriksson på Barnahus.

Mamman till pojken i förskoleåldern som blivit våldtagen av ett annat barn blev mycket upprörd då en förälder inte fick vara med under förhöret med sonen.

Men Lotten Eriksson, polis på Barnahus, berättar att en trygg vuxen bör finnas nära men inte i samma rum.

– Det kan påverka barnets berättelse då man kanske inte vill se mamma eller pappa må dåligt. Har man själv varit delaktig i händelsen på något sätt kanske man också känner skuld och skam, säger hon.

På Barnahus, som är ett samarbete mellan polis och socialtjänst träffar man även unga förövare själva ibland. Då är det viktigt att inte skuldbelägga barnet säger Lena Lagerström från socialtjänsten.

– Man måste försöka visa vad som är rätt och fel och sätta gränser. Socialtjänsten måste göra en ordentlig utredning av barnet för att se om det finns speciella behov eller något funktionshinder och hjälpa barnet utifrån det, så att man kan förhindra att nya övergrepp sker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".