P4 Västmanland granskar ambulansen

Nekades ambulans - dog i taxi på väg till Västerås sjukhus

1:57 min

Den nya egna larmcentralen i Västmanland har vid flera tillfällen nekat allvarligt sjuka personer ambulans. I ett fall dog en man i en taxi på väg till Västerås sjukhus.

vår Facebooksida pågår en livlig diskussion. Var med och kommentera du också!

Den nya egna larmcentralen i Västmanland skulle bli mycket bättre på att avgöra när någon behöver ambulans.

Den 17 mars i år åkte en man med taxi från Salatrakten in mot akuten i Västerås. Anhöriga berättar efteråt att de under dagen flera gånger pratat med sjukvårdens larmcentral på 112, men nekats ambulans.

I offentliga dokument som P4 Västmanland tagit del av berättar en taxichaufför om hur han kör en sjuk person som nekats ambulans mot sjukhuset i Västerås.

Men mannen slutar andas. Chauffören ringer 112, stannar bilen vid vägkanten, drar ut mannen och börjar göra hjärt-lungräddning.

När ambulans kommer har mannen avlidit. Han dör liggandes vid vägkanten utanför bilen.

Larmoperatörens bedömning att neka ambulans var korrekt, menar Erland Östberg, chefläkare vid larmcentralen i Region Västmanland.

Jag har förståelse för att man kan ställa sig frågande till den bedömning som gjorts.

– Men det är viktigt att förstå att det kan uppstå medicinska situationer eller förändringar i ett sjukdomsförlopp som kommer flera timmar senare än den initiala bedömningen, säger Erland Östberg till P4 Västmanland.

Ingen har rapporterat saken. I den interna utredningen skriver Erland Östberg som ansvarig chef att konsekvensen av det som skett blivit "mycket liten."

Det är det minst allvarliga alternativet i formuläret.


Den här artikeln är redigerad.
I den första versionen stod det att anhöriga ringt SOS Alarm flera gånger men nekats ambulans. Rätt ska vara att det är Sjukvårdens egen larmcentral som prioriterar och skickar ut ambulans. SOS Alarm tar dock emot samtalen via 112 men skickar sjukdomsfall vidare till Sjukvårdens larmcentral i övrig också framgår i övriga rapportering i ämnet.

Om systemet för utlarmning av ambulanser

När en patient ringer larmnumret 112 så svarar en larmoperatör på SOS Alarm, och om det är ett sjukvårdsärende så kopplar den vidare till Sjukvårdens larmcentral. Sjukvårdens larmcentral ingår i ambulanssjukvården och drivs av Region Västmanland (tidigare landstinget).

Sjukvårdens larmcentral är bemannad med sjuksköterskor som bedömer om det ska skickas ut ambulans eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista