Fridnässkolan i Västerås.
1 av 2
Fridnässkolan i Västerås. Foto: Michael Gawell/Sveriges Radio
Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Vicki Skure Eriksson (C) ordförande i Västerås grundskolenämnd. Foto: Marcus Carlsson/Sveriges Radio.

Ny skolbyggnad möjlig lösning på problemet med Fridnässkolan

1:39 min

Västerås stad måste hitta en lösning för Fridnässkolan i Västerås då den inte har plats för ett mellanstadium fullt ut. Idéer finns, säger Vicki Skure Eriksson, grundskolenämndens ordförande.

Enligt den nya lagstiftningen ligger den för nära järnvägen. Skolan ligger vid Stallhagen.

Men nu finns idéer om en ny skolbyggnad på andra sidan Sjöhagsvägen, berättar Vicki Skure Eriksson.

– Det vi tittar på nu är en lösning bortanför Lögarängsbadet, och det finns tillgång både till utemiljö och en fullstor idrottshall.

Är de planerna realistiska?

– Jag tror att det är fullt realistiskt, men det handlar också om att lösa trafiksituationen på ett bra sätt. Men vi tittar också brett på andra lösningar, vi måste komma framåt i den här frågan, säger hon.

En fråga som är svår att lösa vid Fridnässkolan är utemiljön. Det finns nämligen regler för hur mycket yta varje elev ska ha på skolgården. Och just yta är det brist på där.

Men det är inte bara Fridnässkolan som måste lösas, en ökande befolkning skapar ytterligare behov, berättar Vicki Skure Eriksson.

– Vi har ett stort behov av att kunna klara att ta emot alla nya barn och elever som kommer till våra verksamheter utifrån nybyggnationer. Vi har också ett högt tryck på Herrgärdsskolan där det börjar bli ont om platser. Det är väldigt högt tryck centralt.

– Vi jobbar på och försöker hitta en lösning som gör att både eleverna nu och i framtiden kan få bra skollokaler, säger Vicki Skure Eriksson (C), grundskolenämndens ordförande. 

Fridnässkolan används tills en ny lösning finns.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".