Innovatören Azad Najar, överläkare på urologen i Västerås.
Innovatören Azad Najar, överläkare på urologen i Västerås. Foto: Kelu Rothoff/Sveriges Radio

Azad Najars mekaniska hjärta på god väg att testas på människor

2:48 min

Det här hjärtat kommer att rädda liv, säger överläkare Azad Najar, som är uppfinnaren bakom den hjärtpump som kommer allt närmare att provas på människor.

1999 startade Azad Najar arbetet med att utveckla det konstgjorda hjärtat.

– Vi är ett helt fantastiskt team som jobbar med att utveckla hjärtat, och vi alla drivs av den här drömmen: vi vill rädda människor.

Under de snart 18 år som gått sedan starten har Azad Najar utbildat sig till specialist i urologi och också blivit överläkare på urologen i Västerås. Det är bakgrunden till det udda faktum att en urolog jobbar med att få fram ett mekaniskt hjärta, förklarar han.

Hjärtat har testats på sövda grisar. Nästa steg blir vakna grisar och sedan kalvar, innan hjärtat är så väl testat att det kan sättas in i människor.

– Kandidater för att få ett sånt här hjärta är de människor som väntar sig att dö inom kort tid; en eller två veckor, säger Azad Najar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".