Världsberömda mezzosopranen Ann Hallenberg
Världsberömda mezzosopranen Ann Hallenberg Foto: Foto Creative Commons

Mariakören firar 60 år med världsstjärna

0:57 min

I år fyller Mariakören i Västerås Domkyrka 60 år. Det firas med en stor jublileumskonsert på lördag tillsammans mezzosopranen Ann Hallenberg.

Ann Hallenberg som är anlitad av operahus världen runt och vunnit flera av operavärldens finaste priser är uppvuxen i Västerås och har själv sjungit i Mariakören.

Mariakören startades 1957 av den legendariske körledaren Bror Samuelsson och bär på en rik historia, berättar dirigenten Joakim Olsson Kruse som själv tillträdde på posten förra året.

– Mariakören har alltid varit känd inom kör-Sverige. Redan när jag började studera musik som tonåring hörde man talad om körens bravader och bravurer och den höga klass som kören höll.

Vid lördagens konsert medverkar även Västerås domkyrkas gosskör som också startade 1957 under Bror Samuelsson men som länge legat nere. Nu har gosskören återuppstått under Olsson Kruses ledning.

Jubileumskonserten börjar kl 17 och har fri entré.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".