Niklas Hjulström, regissör och  alt-sångerskan Anna Larsson
Niklas Hjulström, regissör och alt-sångerskan Anna Larsson ser båda fram emot premiären. Foto: Hanna Eklund/Sveriges Radio.

Opera-världsstjärnor i premiär på Västmanlands teater

0:52 min

Nu har operan Kärlekskriget, baserad på Ebba Witt Brattströms roman Århundradets kärlekskrig premiär i Västerås.

När litteraturprofessorn och feministen Ebba Witt Brattström gav ut romanen Århundradets Kärlekskrig blev uppståndelsen stor, mycket på grund av den förmodade kopplingen till hennes egen skilsmässa från en annan litteraturvetare, och ledamot av Svenska Akademien, Horace Engdahl.

Nu finns en opera som heter Kärlekskriget och är baserad på boken. Ikväll har den premiär på Västmanlands teater, med bland andra en av världens ledande altsångerskor på scen som är förkyld lagom till premiären.

 – Ja, för några dagar sedan var jag inte så kaxig, men nu har jag vilat upp mig så det ska nog gå bra, säger Anna Larsson.

Hur jämställd är operavärlden?

– Det finns absolut problem i operavärlden, det är en bransch med mycket frilansare, man ska vara glad och duktig och hänga med och tacksam och så där, många som bestämmer är män och det är en jättestor industri och cirkus så man kan tänka sig vilken arena det kan bli för övergrepp.

 Vad ska man göra åt det?

 – Det vet jag inte riktigt, men vi måste prata om det och vi tjejer måste stötta varandra till hundra procent, det måste upp till ytan helt enkelt.

Kärlekskriget är del av ett projekt om sexism inom operan och på söndag kommer bland andra Ebba Witt Brattström att delta i en paneldebatt innan föreställningen på Västmanlands teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".