Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sandra Lindblom
1 av 3
Sandra Lindblom (till höger) och hennes macka ”Local hero” (till vänster). Foto: Sveriges bagare & konditorer
Sandra Lindblom
2 av 3
Västeråsaren Sandra Lindblom. Foto: Sveriges Radio
Sandra Lindboms finalmacka.
3 av 3
Sandra Lindboms finalmacka "Local hero". Foto: Sveriges Radio
Sandras macka kan vara godast i Sverige
1:34 min

Vem gör Sveriges godaste macka? Finalisterna i årets Mack-SM är nu utsedda och Sandra Lindbom från Västerås är en av dem.

Den 9 november koras Sveriges bästa macka på Mack-SM 2017. 8 finalister från hela landet tävlar på Sthlm Food & Wine i Stockholm. En av finalistmackorna kommer frånVästeråsaren Sandra Lindbom, som till vardags jobbar på Kopparlundens bageri i Västerås. 

Här kan du se när P4 Västmanlands programledare Jonna Noblin får, som en av de första, provsmaka Sandras macka. 

Sandras bidrag Local hero består av ett honungsbröd med hasselnötter, som bland annat innehåller äppel-coleslaw, ädelost, friterad krispig grönkål och picklade hallon.

 Vad tror du om dina chanser i tävlingen? 

– Svårt. Men nu har jag ju gett mig in i det och jag vill ju vinna men samtidigt är det tuff konkurrens så vi får se hur det går, säger Sandra Lindbom till P4 Västmanland. 

Här hittar du övriga finalister i Mack-sm.

Receptet på Sandras Local hero: 

Honungsbröd med
hasselnötter (2 limpor):

• 228 g rågsurdeg
• 705 g vetemjöl
• 200 g rostade hasselnötter
• 95 g honung
• 12 g salt
• 3 g jäst
• 337 g vatten

Kör till en elastisk deg och blanda i hasselnötterna (som ska
rostas, sedan blötläggas kort och sedan rinna av). Jäs i 1,5
timme. Forma degen till en limpa. Jäs i kyl över natten. Snitta.
Sätt in brödet på 250 grader. Sänk sedan temperaturen till
200 grader och grädda i 30–35 minuter.

Rostade hasselnötter:
• 200 g hasselnötter

Rosta i ugnen på 200 grader tills dom blir gyllenbruna.
Ta bort lösa rester av skal. Låt svalna. Grovhacka.

Hemslagen majonnäs:
• 8 äggulor
• 4 msk rödvinsvinäger
• 4 msk dijonsenap
• 1 l rapsolja

Blanda äggulor, vinäger och senap i en bunke. Häll i
oljan i en jämn stråle medan du mixar med mixerstav alt.
i matberedare. Smaka av med salt.

Äppel-coleslaw:
• 1 liter hemslagen majonnäs
• 15 äpplen
• 200 g grönkål

Skär äpplena i tunna stavar. Skölj och plocka kålen från
stjälken. Grovhacka grönkålen. Blanda i majonnäsen.
Salta och peppra efter smak.

 Friterad grönkål:
• 200 g grönkål
• Rapsolja

Plocka grönkålen från stjälken i grova bitar. Skölj och torka
noga. Värm oljan till 180 grader. Fritera tills den får en
mörkgrön färg. Lägg på papper. Strö över salt.

Picklade hallon:
• 60 hallon
• 2 dl ättika
• 4 dl socker
• 6 dl vatten

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Ta av
plattan, låt lagen svalna och tillsätt hallonen. Låt dra i lagen.

Blåmögelost:
• Wernergårdens Bergslags Blå

Skär i skivor alt. i smula till grova bitar


Montering

• Täck skivan med coleslaw
• Lägg på mögelost i skivor/grova bitar
• Låt hallonen rinna av
• Dekorera med hallon och friterad kål
• Strö över hasselnötter
• Klart

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".