Anders Teljebäck, Peter Carlsson, Mikael Damberb och Lorents Burman.
1 av 2
Anders Teljebäck, Peter Carlsson, Mikael Damberg och Lorents Burman. Foto: Anders Wiklund/TT
Anders Teljebäck (S), kommunalråd, Västerås
2 av 2
Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås. Foto: Daniel Gustafsson/Sveriges Radio.

Teljebäck om Northvolts besked: Jag är väldigt nöjd

4:18 min

Idag kom beskedet att Northvolts batterifabrik byggs i Skellefteå. Men Västerås får hand om bland annat forskning och utvecklingsarbetet och kommunalrådet Anders Teljebäck (S) är glad.

 – Jag är väldigt nöjd. Det som känns väldigt naturligt är att vi får affärsutveckling, demonstrationsfabriken, forskning och utveckling kring batteriteknologi.

På presskonferensen idag berättade Northvolts vd Peter Carlsson att man satsar på både Västerås och Skellefteå när det gäller den nya batterifabriken. Tillverkningen ska ske i Skellefteå medan Västerås får hand om bland annat forskning och utveckling.

– Det är ingen slump att det blir den här fördelningen. Vi är ju Sveriges energihuvudstad. Vi har också en stark industritradition. Vi är en stad med innovation, spetskompetens, modern teknologi och modern industri. Nu får vi utveckla det här ytterligare, säger Anders Teljebäck.

Satsningen väntas ge 300-400 jobb i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista