Enligt traditionen i Gymnasiet Lärkan väljs alltid en kille till lucia och han bär en krona gjord av falukorv. Foto: Niklas Pajunen, Gymnasiet Lärkan
Tradition i förändring. Enligt traditionen på Gymnasiet Lärkan i Helsingfors väljs alltid en kille till lucia och han bär en krona gjord av falukorv. Foto: Niklas Pajunen/Gymnasiet Lärkan

Etnolog: Lucia som skönhetstävling upplevs otidsenligt

2:40 min

Sala har äntligen hittat tjejer som vill kandidera till Salas lucia. Traditioner förändras, konstaterar Lena Kättström Höök, som skrivit boken "Lucia i nytt ljus".

Västeråsbördiga etnologen Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska Museet, är inte förvånad över att Lions i Sala, som sköter luciauttagningen tillsammans med Sala Allehanda sedan 1960, har haft svårt att hitta kandidater i år.

– Idealet är också lite omodernt i dag, säger Lena Kättström Höök, och berättar att man vid den första luciauttagningen i Sverige, i Stockholm 1928, sökte "kärnsvenskt ljusa och solblonda" kandidater.

Utseendefixeringen och "den passiva, förlegade könsrollen" gör att luciatävlingarna blir färre, menar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista